• Wpisów: 132
  • Średnio co: 13 dni
  • Ostatni wpis: 2 lata temu, 08:08
  • Licznik odwiedzin: 88 336 / 1751 dni
 
lajnastyle
 


     Wciągnęła nas JENGA! Gra towarzyska, którą wielokrotnie widywałam na sklepowych półkach ale jakoś nigdy nie było mi dane "pogrywać" :) Gwiazdka załatwiła sprawę - gra ekscytująca dla dzieci i dorosłych. Co prawda zalecają grać w nią od 6 lat ale moja Ala całkiem ładnie sobie z nią poradziła :) Mimo, że Jenga mało skomplikowana to okrutnie wciąga...


DSC_0781.JPG


DSC_0789.JPG


DSC_0804.JPG


DSC_0799.JPG


Jeszcze przepis na mój super świąteczny sernik piernikowy :) robiłam na święta - gdzieś tam z sieci wyszukany, debiutował a wyszedł więc polecam.

DSC_0514.JPG


DSC_0515.JPG


Składniki:
   
   SPÓD
•    7 dag gorzkiej czekolady
•    7 dag miękkiego masła
•    4 łyżki cukru (55 g)
•    1 jajko
•    4 dag mąki
•    1 łyżka przyprawy do piernika (7 g)

   MASA SEROWA
•    60 dag twarogu półtłustego
•    25 dag serka mascarpone
•    2 łyżki mąki ziemniaczanej
•    3/4 szklanki cukru
•    4 jajka
•    1 łyżka cukru waniliowego
•    1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
•    1 łyżeczka przyprawy do piernika

   POLEWA ŚMIETANOWA
•    20 dag gęstej, kwaśnej śmietany 18%
•    3 łyżki cukru pudru
•    1/2 szklanki śmietany kremówki 30%

Przygotowanie: Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Twaróg półtłusty zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz, boków niczym nie smarować.
Spód:    Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło, cukier i roztopić na małym ogniu ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, przyprawę do piernika i wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać powierzcnię i podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 Stopni C przez 10 minut. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika.
Masa serowa: Zmielony twaróg i serek mascarpone zmiksować mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę ziemniaczną, cukier, cukier waniliowy i krótko zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku i cały czas miksować. Na koniec dodać śmietanę kremówkę i całość wymieszać łyżką. Do osobnej miseczki odłożyć 8 łyżek masy serowej i dodać przyprawę do piernika, wymieszać.
Pieczenie: Masę serową przelać na podpieczony spód, wyrównać. Wyłożyć masę serową z przyprawą do piernika i znów wyrównać powierzcnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temeraturę do 120 stopni C i piec przez 90 minut. Po tym czasie nie wyłączając piekarnika wyjąć sernik i wierzch posmarować polewą śmietanową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 15 minut w temparaturze 120 stopni C. Sernik studzić w zamkniętym piekarniku przez 5 minut, następnie stopniowo do otwierać. Dobrze wystudzony sernik wyjąć z tortownicy i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem brzeg sernika posypać cukrem pudrem.


Polewa śmietanowa: Obie śmietany i cukier puder dokładnie wymieszać (rozetrzeć zewnętrzną stroną łyżki) do uzyskania gładkiej masy.



Długi, świąteczny weekend zakończony??? do pracy Miłe Panie ;) za trzy dni znowu wolne ;) ja dziś skończyłam o 8 rano więc też nieciekawie...

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego