• Wpisów: 132
  • Średnio co: 9 dni
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 08:08
  • Licznik odwiedzin: 84 633 / 1296 dni
 
lajnastyle
 

Czerwiec upływa szybko (nam głównie na piknikach - chyba się wściekli - cały czas jakieś imprezy, jak nie w przedszkolu, to u mnie w pracy no i jeszcze te organizowane przez miasto)... zaraz nadejdą wakacje :) dorośli i tak idą do pracy (bajecznie), co z dzieckiem? hmmm... nie zapisana na czas wakacji do przedszkola - nasze otwarte tylko jeden miesiąc, grupy łączone, obce panie - moja Ala nie zaakceptowałaby takiego stanu rzeczy ;) więc będziemy kombinować... dobrze, że mamy babcię i dziadka ;)


Co z nowości?
Najpierw rozrywki - dużo tego nie ma :) ale za to często w użyciu!
Barbi, która ogonem puszcza bańki ;) czego to nie wymyślą...

DSC_1972.JPG


I kubek z jej imieniem...
To tylko kubek ale daje strasznie dużo radości - niesamowicie się identyfikuje ze swoim imieniem ta moja córka :)

DSC_1950.JPG


I nowy look...

DSC_2390.JPG


Ostatnio znowu się "rozpiekłam" :) pyszne babeczki... dekoracje nieperfekcyjne ale starałam się ;)

DSC_2136.JPG


Czy widziałyście gdzieś truskawkowy napój w proszku Nesquik??? za nic nie znalazłam i babeczki nie maja kolorowego kremu...
Składniki na 12 babeczek:

   160 g masła
   120 g drobnego cukru do wypieków
   165 g mąki pszennej
   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
   3 jajka
   skórka otarta z 1 cytryny
   1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub z cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny, ekstrakt i zmiksować.

Do powstałej masy dodać odłożone przesiane składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Krem truskawkowy:

   250 ml śmietany kremówki 36%
   250 g serka mascarpone
   4 łyżki truskawkowego napoju typu nesquik (proszku)

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu.

Zmienić końcówkę miksera z ubijającej na mieszającą, dodać nesquik, zmiksować do gładkości. Schłodzić przez 30 minut przed dekoracją babeczek.

Krem bananowy:

   250 ml śmietany kremówki 36%
   250 g serka mascarpone
   4 łyżki bananowego napoju typu nesquik (proszku)

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu.

Zmienić końcówkę miksera z ubijającej na mieszającą, dodać nesquik, zmiksować do gładkości. Schłodzić przez 30 minut przed dekoracją babeczek.

Dodatkowo do dekoracji:

   posypka cukrowa w kształcie perełek
   świeże owoce np. banany, truskawki


Na koniec pozdrawia Hello Kitty :) wykonanie malunku: Mama :)

DSC_1820.JPG


Miłego weekendu...

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego